Si romanii au fantome! Iar taximetristii stiu unde isi fac veacul

Nu ma refer la fantomele bancnotelor care dispar rapid din buzunarele natiunii. Nici la fantoma trecutului comunist, care inca ii bantuie pe multi, ori la poltergeistul viitorului. Nu, si romanii au fantome d-alea adevarate, care suiera, apar noaptea pe strazi si in castele si formeaza ansamblul legendelor urbane. Zombi, vrajitoare si monstruleti – feriti-va! Vin strigoii autohtoni! Muahahaha!
Cei care folosesc desulet taxiul stiu ca soferii masinilor galbene sunt enciclopedii de povestiri cu criminali, hoti si fantome. De la un taximetrist cu mult umor negru stiu doua povesti interesante.

Prima are ca personaj principal o mireasa care i-a taxiul pentru a ajunge la o anumita destinatie. Taximetristul cu mireasa este coleg cu povestitorul meu si jura ca fata era reala si a crezut ca este vorba despre ritualul traditional de furat al miresei, intamplarea avand loc in miez de noapte. Desi s-a mirat ca femeia este singura, taximetristul a dus-o la adresa respectiva, o casa cu doua etaje, acoperita de iedera. Mireasa i-a spus ca nu are bani la ea si ii lasa verigheta pana urca sa ii aduca niste bani din casa. Dupa cateva minute bune de asteptare, taximetristul realizeaza ca femeia nu se intoarce si bate la poarta, sperand sa isi recupereze banii pentru cursa. Ii raspunde un batranel, care recunoaste verigheta: ii apartinuse sotiei sale, care murise la o saptamana dupa nunta si fusese inmormantata in rochia de mireasa. Mireasa era moarta de peste 40 de ani... Taximetristul a simtit cum il trec fiorii si a plecat, lasand verigheta si refuzand sa ia banii pentru cursa cu ...mireasa-fantoma.
Alta poveste la care taximetristul meu a luat parte personal a avut loc in anul 1977, chiar in timpul cutremurului. In haosul creat in urmatoarele minute dupa zgaltaiala, taximetristul meu gonea ingrozit catre casa lui. La Piata Romana, unde erau mai multe blocuri daramate, printre resturile acestora, o femeie facea baie in cada, ca si cum nimic nu se intamplase. Printre taximetristi a umblat vorba ca respectiva femeie cazuse cu tot cu cada din apartamentul ei si fiind socata, si-a continuat baia de seara ca si cum nimic nu se intamplase. Cat de norocoasa...

Tot de la un taximetrist am aflat o poveste lugubra, exact cand ma intorceam dintr-un club pe la 4 dimineata. Este vorba despre povestea unei fete care se duce in club (hait!), cunoaste un tip dragut, treburile evolueaza bine, nivelul de alcool din sangele ei creste peste limita soferiei... Dupa cateva ore de chitaiala prin club, cei doi bat palma sa evolueze intr-un duo privat, la el acasa. Pe drum spre casa lui, care era si foarte aproape, tipul se incinge si forteaza nota, iar fata se razgandeste. Ea scapa cu greu din mainile lui si fuge acasa. Dupa cateva zile fetei ii apar niste bube suspecte la gura. Responsabila, se duce la medic. Doctorul o examineaza atent si ii da o veste socanta: acele bube apar dupa contactul cu un cadavru. In plus, este obligat sa anunte politia. Socata, fata le povesteste politistilor tot ce a facut in ultimele zile, inclusiv aventura din club. Politistii decid sa afle varianta tipului si descind la el acasa. Inca de pe palier, se simte un miros greu, inecacios. Cand barbatul deschide usa, politistii sunt loviti de un damf oribil, iar in dormitor descopera cadavrele a 3 femei. Desi starea acestora nu era prea buna, la autopsie se dovedeste ca au fost violate inaintea mortii, dar probabil si dupa. Necrofilul este inchis pe viata, iar fata se lecuieste pentru o vreme de mers in cluburi. Nici eu nu am mai calcat in cluburi o vreme dupa ce am auzit povestea asta...

Alta poveste auzita in taxi este cea despre autobuzele-fantoma din Bucuresti. Unul circula la ora 2 noaptea dinspre Rosetti spre Herastrau si retur, cu luminile stinse, fara sa faca opriri in statii. Celalalt este un troleibuz fantomatic: linia 75. Acesta opreste la Gara, avand traseul Rosetti-Gara de Nord si este condus de un sofer invizibil. Pe respectiva linie se pare ca circula mai multe masini si exista legenda unei tinere care a mers cu unul dintre aceste troleibuze pana la Gara de Nord.
Deocamdata acestea sunt singurele povesti cu fantome pe care le-am putut “scoate” de la soferii de taxi, dar cu siguranta ca folclorul urban are si alte “nestemate” demne de Hollywood.