Cum iti intretii calculatorul?

Indiferent ca lucrezi intr-o firma de IT, faci parte dintr-un departament IT al unei companii sau ai un calculator personal pe care-l folosesti pentru business-ul propriu, intretinerea echipamentului IT este obligatorie. Asta daca vrei sa il ai pentru mai mult timp si sa isi pastrezi in siguranta ce ai lucrat. Intretinerea calculatorului are doua aspecte: pe de o parte trebuie sa intretii partea fizica, unitatea centrala, monitorul, carcasa laptopului, iar pe de alta parte trebuie sa intretii componentele software, programe, sisteme de operare, tot ce ai instalat in calculator.

Pentru o intretinere calculatoare ca la carte ar fi bine sa respecti niste reguli simple. Partea software e mai pretentioasa la intretinere, asa ca e bine sa incepi cu niste copii de siguranta la toate documentele importante, un backup facut lunar sau la doua luni. In caz ca se intampla ceva cu tot sistemul, se pot recupera imediat programele si fisierele importante accesand sectiunea de Backup/Restore din sistemul de operare. De preferat sa stocati separat datele importante, programele, pe un hard disk extern sau pe un flash drive securizat. Alta regula importanta tine de instalarea unei solutii antivirus imediat dupa ce ati facut instalarea pe curat a sistemului de operare. Impreuna cu un antivirus e bine sa existe si un antispyware, asta daca antivirusul nu e de tip suita si incorporeaza mai multe componente de securitate.

Restrictionarea download-ului, daca exista si copii care ar putea umbla la calculatorul personal, curatarea registrilor si memoriei de aplicatii si „ramasite” inutile de la dezinstalari cu software specializat sau cu instrumentele offline oferite chiar de OS sunt alte metode simple de intretinere calculatoare. Reordonarea fisierelor va poate scuti si ea de un calculator lent daca e facuta inteligent, cu ajutorul intrumentelor de defragmentare pentru fiecare partitie, iar utilizarea unui software din surse sigure, verificate, de pe site-uri oficiale, fara „crack-uri”-sunt imens de multe variante freeware care pot sa fie folosite fara probleme.

In plus, cu cat mai putine programe instalate, cu atat mai bine-fiecare programel mananca din memoria calculatorului, asa ca viteza scade drastic daca va „burdusiti” calculatorul cu playere si alte programe inutile, folosite doar de doua-trei ori pe luna. Partea fizica de la intretinere calculatoare este mai simpla si presupune numai un pic de indemanare si atentie. Se incepe cu o curatare foarte atenta a carcasei, apoi a placilor, coolerului, radiatorului, terminandu-se cu suprafetele de pe spatele laptopului sau unitatii centrale.

Calculatorul trebuie sa fie mereu intr-un loc fara prea mult praf, aerisit, sa nu fie lipit de suprafete care sa blocheze fantele de aerisire si coolerul. Monitorul nu trebuie expus direct la razele de lumina, pentru ca isi va pierde contrastul si luminozitatea. Curatarea monitorului se face doar cu carpe moi sau cu servetele speciale si spray special, la fel si cea a tastaturii-trebuie facuta zilnic pentru ca sunt foarte multi microbi pe ea.