Aztecii, o civilizatie uitata careia ii datoram mult…

Cunoscuti drept oameni violenti care si-au intins imperiul prin diverse actiuni destul de brutale-inclusiv sacrificii pentru zei care implicau tortura sau scoaterea inimii indivizilor, aztecii au facut parte din triburile Chichimec, fiind stabiliti undeva in zona Mexicului de azi. Lor li se datoreaza existenta numeroaselor realitati de care ne lovim chiar si in ziua de astazi. Iata doar cateva dintre acestea:
1. Gradinile plutitoare: Ajungand in valea Mexicului, aztecii nu prea aveau cum sa cultive mare lucru din lipsa „uscatului”. Locuiau pe o insula in mijlocului unui lac enorm. Insa asta nu i-a impiedicat sa cultive cereale si sa obtina recolte record. Cum au facut? Au crescut cereale, animale-de exemplu curcani-folosindu-se de gradinile suspendate deasupra apei numite „chinampas”-un fel de locuinte lacustre din opera lui Bacovia al nostru, numai ca mai simple.
2. Educatia universala: Elevii ar trebui sa dea vina pe azteci pentru legea care-i obliga sa mearga la scoala. Ei au dezvoltat un sistem de educatie obligatoriu pentru toti copiii. La azteci, educatia copiilor incepea de acasa. Fetitele invatau treburi gospodaresti, pe cand baieteii aveau de invatat treburi despre vanatoare si reparatii, de la tatii lor. Adolescentii primeau putina mancare tocmai pentru a-si controla apetitul, in vreme ce baietii trebuiau sa stea in soare si sa indure calduri teribile pentru a dezvolta „yolteotl”-a-si „cali” inima, parte din antrenamentul pentru viitorii razboinici. Copiii intre 12-15 ani mergeau la „cuicacalli”-invatau sa cante diverse cantece ritualice, iar baietii intre 15-20 de ani mergeau la „telpochcalli”, unde dormeau si noaptea, totul pentru a se pregati de lupta.
3. Fotbalul-nu semana cu fotbalul de astazi, insa aztecii jucau „ollama” pe „tlachtli”. Existau  niste pereti care aveau in varf niste cercuri reprezentand rasaritul si apusul. Scopul jucatorilor era sa „bage” in cercuri mici mingii de cauciuc folosind doar genunchii, coatele sau soldurile. In general, nobilii jucau astfel de jocuri. Spectatorii pariau cine va castiga…
4. Folosirea plantelor pentru tratarea bolilor („herbalism”)-aztecii studiau plantele si le cultivau, folosindu-le pentru tratarea bolilor, sub forma de ceauri si preparate pe baza de plante.