Importanta plantelor naturale in acvariu

Pentru a crea un cadru cat mai natural intr-un acvariu, este important sa decorati acest mic spatiu acvatic cu plante naturale. Pe langa faptul ca acestea formeaza un fundal ideal pentru habitatul pestilor, plantele de acvariu sunt benefice pentru pesti, ajutand la mentinerea unui mediu corect in care acestia sa prospere.

Plantele naturale reprezinta mult mai mult decat un plus decorativ in acvariu. Acestea imbunatatesc calitatea apei, permitand filtrarea biologica, eliminarea nitratilor si oxigenarea apei. In timpul zilei, plantele au rolul de a produce oxigen si de a absorbi dioxidul de carbon produs de pestele din rezervor. In timpul noptii, procesul se inverseaza, plantele iau oxigen si elimina dioxid de carbon. Producerea oxigenului se face cu ajutorul clorofilei, acel pigment verde care intra in componenta fiecarei plante. Clorofila utilizeaza energia solara pentru a face carbohidrati din apa si dioxid de carbon. Acest proces este cunoscut sub numele de fotosinteza si produce oxigen ca produs secundar.

De asemenea, s-a constatat ca pestii care traiesc intr-un acvariu cu plante naturale, sunt mai putin stresati si au sanse mult mai mari sa se inmulteasca. Tot in prezenta plantelor naturale, pestii sunt mai putin supusi bolilor si mai ales ranilor ce pot fi cauzate de catre plantele artificiale, din plastic, care prezinta muchii ascutite.

Un alt aspect important pe care il prezinta prezenta plantelor in acvariu, este faptul ca acestea ajuta la curatarea apei prin absorbtia deseurilor pe care le lasa pestii si a resturile de mancare care raman dupa ce micile vietati se hranesc. Acest proces se numeste filtrare. Plantele se ocupa de filtrarea chimica si biologica foarte bine, absorband substantele chimice daunatoare pestilor.

Dupa un calcul al specialistilor, s-a ajuns si la un numar de plante ideal pentru un acvariu, tinand cont de lungimea si latimea recipientului:

L * l / 7 = numarul de plante, unde L=lungimea acvariului si l=latimea acvariului.

Daca v-ati hotarat sa incepeti decorarea propriului acvariu cu plante naturale, trebuie sa tineti cont de anumite lucruri:
Cand achizitionati plante, trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestea trebuie sa nu fie bolnave. Cele sanatoase au frunze verzi si radacini albe. Unele frunze deteriorate sau rupte sunt inevitabile iar aceste defecte minore ar trebui eliminate inainte de plantare. Plantele care au daune excesive, spongioza, nu au radacini, au radacini negre sau sunt urat mirositoare trebuie evitate.
Daca sunteti la prima plantare, speciile de plante alese ar trebui sa fie mai putin costisitoare si cu crestere rapida, cum ar fi: Vallisneria, Hygrophilia, Cabomba, ferigile si algele.
Inainte sa puneti plantele in acvariu, acestea trebuie tunse. Frunzele galbene sau deteriorate ar fi bine sa fie scoase, precum si radacinile moi maro.

Dupa ce ati decorat acvariul cu plante naturale, intretinerea acestuia va trebui sa fie facuta mai des si cu mai multa atentie. Cel mai important lucru este schimbarea apei cat mai frecventa. Aceste schimbari de apa indeparteaza excesul de nutrienti, cum ar fi nitratii si fosfatii, si reintroduce alte elemente noi, cum ar fi fierul, care este foarte necesar dezvoltarii plantelor si al pestilor.