Experimente fascinante facute din greseala

Studiul gemenilor din Minnesota. O intrebare care ne tot bantuie de ceva vreme este cat de mult din personalitatea noastra este rezultatul luptei „natura vs. educatie”. Ca sa-ti dai seama de rezultat, trebuie sa faci o armata de clone si sa le pui in situatii diferite. Asa ceva nu prea se poate, asa ca nu-ti ramane decat sa studiezi gemeni uniovulari care au fost adoptati de familii diferite de cand erau micuti.

Un exemplu faimos este studiul gemenilor din Minnesota. Inceput in 1970, studiul si-a propus sa indentifice similaritati si diferente existente intre gemeni separati inca de mici. Gemenii acestia semanau in ceea ce priveste personalitatea, interesele si atitudinea, la fel cu cei care crescusera impreuna. Homosexualitatea apare la nivel genetic mai des la baietei decat la fetite, gemenii baieti avand sanse mai mari sa fie amandoi gay decat gemenele fetite. Un studiu suedez pe gemeni a dezvaluit ca incidenta dezvoltarii unei dependente de tutun si dorinte de a fuma apare mai ales la barbati, dar si la gemeni. Insulele polineziene. Ce s-ar intampla daca ai lua o societate intreaga de oameni, i-ai imparti in grupulete si i-ai plasa in parti diferite, cu resurse diferite? Ca sa intelegem rostul unei astfel de intrebari ne vom indrepta atentia catre Eastern Lapita, undeva in Insulele polineziene, unde cultura localnicilor de acolo a fost conturata inca de acum o mie de ani. Cand au studia cum anume ii influenteaza peisajul, cercetatorii au descoperit ca localnicii care traiau in zone mai uscate, aride, erau mai violenti si mai razboinici, militarizati, spartani. Pe insule mai luxuriante, cum e Hawaii, exista o regalitate, structura complexa care putea controla mai bine „derapajele” negative din societate. Televiziunea straina in dictatura. Guvernele tirane adorau sa controleze informatia. In China, cenzura pe Internet e la ordinea zilei iar in Coreea de Nord exista o singura televiziune de stat controlata de cei de la putere. Orice informati vine din afara domului are puterea sa le arate cetatenilor cat de prost o duc si unde s-a ajuns cu abuzul de putere. In RDG, Germania de Est, a existat un experiment „natural” care a urmarit cat de mult mass-media din afara federatiei putea influenta populatia.

Multe semnale ale televiziunilor din Germania de Vest „calatoreau” in Germania de Est, asa ca toti cei care traiau in comunist puteau vedea programe straine. Cum turnurile de retransmisie si geografia tarii faceau ca in unele zone sa nu se prinda programele straine, unele parti din Germania de Est se bazau doar pe media locala, interna. Intelepciunea conventionala ne poate determina sa credem ca aceia care au privit programe straine erau mult mai „nelinistiti” decat ceilalti. Contrar asteptarilor, cei care se uitau la programe straine erau mai fericiti si mai putini stresati de regimul barbar pe care-l aveau de indurat. Asa ca trageti singuri concluzia: e suficient sa-ti dea niste telenovele si sitcom-uri si regimul comunist sau de care-o fi el nu mai conteaza, il acceptam ca niste animale batute-n cap.