In timpul primilor trei ani din viata unui copil, creierul acestuia trece prin transformari profunde. Este perioada in care copilul creste, invata cum sa gandeasca, cum sa reactioneze in diferite situatii, cum sa rezolve anumite probleme care apar la nivelul sau… Este perioada in care creierul micutilor se dezvolta si absoarbe toata informatia din jur. Insa foarte important in aceasta perioada este ajutorul pe care parintii il ofera copiilor – atat prin activitati care sa le stimuleze creierul (citit, cantat, ascultat muzica, jocuri de constructie si alte tipuri de jocuri) cat si printr-o alimentatie care sa ajute dezvoltarea creierului. Functionarea normala a creierului copilului depinde in foarte mare masura de alimentatia corecta si cat mai bogata in antioxidanti, acizi grasi omega 3, colina, si carbohidrati complecsi. Toti acestia joaca un rol esential pentru sanatatea creierului copilului, mai ales la inceputul cresterii.
Antioxidantii protejeaza membranele nervoase ale creierului copilului si sunt usor de gasit in capsuni si fructe de padure, dar si in multe alte fructe si legume. De asemenea, semintele si nucile sunt surse foarte bune de vitamina E antioxidanta. Fie ca le serviti ca atare, fie ca le oferiti celor mici gemuri, piure-uri sau skake-uri din fructe, unt de arahide, sau ca le oferiti sub forma de suplimente alimentare, prezenta lor in dieta copilului este vitala.
La fel de importanti sunt si acizii grasi, dintre care Omega 3 joaca un rol fundamental in stimularea creierului copilului. Omega 3 exista in laptele matern atunci cand bebelusul are sansa de a fi alaptat la sanul mamei, dar si in formulele de lapte disponibile in acest moment pe piata. Acizii grasi joaca un rol esential in dezvoltarea creierului dar si in dezvoltarea ochiului. De asemenea, copilul care primeste un aport suficient de Omega 3 este un copil mai bune dispus, fara simptome de tristete sau depresie. Acizii grasi Omega 3, alaturi de Omega 6 si Omega 9 sunt componente de baza ale unuia dintre cele mai importante si mai cautate suplimente alimentare de pe piata, foarte important in buna functionare a creierului copilului. Este vorba despre Pure Dha, de la cufarulnaturii.ro, care mai contine in plus si Acid eicosapentaenoic (EPA) si Acid docosahexaenoic (DHA), dar si vitaminele E, A si D.
Acizi grasi mai gasim si in somon, fructe de mare, alune, oua si iaurturi imbogatite cu Omega 3. Atentie insa cu sursele de peste pentru copiiii mici, dar si cu alergiile alimentare cel pot aparea la alune.
Colina este si ea un nutrient de baza pentru dezvoltarea creierului copilului si pentru o memorie in stare perfecta de functionare, si de asemenea este cea care ajuta corpul sa comunice cu restul organismului. Se gaseste in oua, pastai, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, iaurturi, branza tofu, hrisca si in carnea slaba de vita.
Cat despre carbohidrati, acestia sunt „combustibilul” principal pentru functionarea creierului uman, inca de la varste foarte mici. Carbohidratii absorbiti de catre organism sunt transformati in glucoza, pe care intregul organism, si includem aici si creierul, o foloseste ca sursa de energie. Sursele cele mai bune pentru carbohidrati sunt cerealele integrale, pastele, cerealele, orezul brun, biscutii, etc. Este poate categoria cu care toti copii se inteleg bine, pentru ca cei mici indragesc cu totii cerealele cu lapte, orezul cu lapte (fie el si brun) dar si pastele.