De la mijlocul anilor '70 miscarea feminista ne-a dat impulsuri majore pentru redescoperirea
unor leacuri uitate, stiute numai de femei si adresindu-se numai femeilor; in multe orase au luat fiinta centre sanitare exclusiv feminine, in care se predau si se aplica metode alternative ale tratamentelor medicale oficial-ortodoxe, unde se practica diverse modalitati de autoingrijire si se iau in discutie abordari globale in tratarea si prevenirea bolilor.
Un mare numar de femei participante la acest nou curent sanitar au contribuit, prin adunarea unor date empirice si observatii, prin conferinte si publicatii, la prezentarea unui material bogat si diferentiat de tratamente naturiste.
Importanta lor contributie a fost si este completata de cea a multor medici si terapeuti de ambele sexe (poate inca destui) care lucreaza in domeniul sanitar si sunt confruntati cu terapii fie in planul practic, fie in cel naturist sau al cercetarii stiintifice. Am impresia ca schisma initiala dintre medicina academica si cea alternativ complementara este pe cale de disparitie. Pana si cei mai infocati adepti si adepte ai medicinei conventionale au observat ca ea se loveste deseori de limite care ar putea fi extinse daca in conceptul de tratament s-ar include si terapii naturiste.
Pe de alta parte s-au adus dovezi stiintifice in favoarea eficientei multor remedii si metode naturiste. Faptul se datoreaza si celei de-a doua legi germane din 1976 cerind tuturor producatorilor de remedii fitoterapeutice sa prezinte pana la sfarsitul anului 1989 material probator al calitatii, efectelor si nenocivitatii plantelor utilizate, respectiv al substantelor lor active. E cazul a 200 de plante: un real succes, chiar daca e departe de a fi suficient.
In acelasi numeroase studii din domeniul psiho-neuro-imunologiei au pus in evidenta mecanismele operatorii ale unor tratamente naturiste, pe care scepticii le situau pana atunci in sfera credintei sau a efectelor placebo.
Un exemplu: actiunea masurabila a diverselor metode de relaxare (si de inlaturare a stresului) asupra tensiunii arteriale, a contractiilor musculare, a functiei cardiace, a undelor cerebrale si a sistemului imunitar. Gaby Miketa a prezentat un mare numar de asemenea studii in remarcabila ei lucrare ,,Reteaua OM".
In decembrie 1993 si-a deschis portile in cadrul clinicii universitare din Heidelberg prima policlinica de medicina naturista pentru femei. Sub conducerea doctoritei ginecolog si endocrinolog prof dr. med. Ingrid Gerhard, un numar de aproape o mie de paciente suferind de tulburari hormonale de sterilitate, dereglari ale ciclului, mioame etc. sunt tratate cu mijloace naturiste, si cu rezultate foarte bune. In acelasi timp se fac cercetari stiintifice asupra valorii diverselor terapii naturiste. de exemplu Homeopatia, Terapia florala a lui Bach, Kinesiologia (un tratament care ofera in mod evident mari posibilitati de diagnosticare), Fitoterapia, Acupunctura, Preso-punctura. Studii ample, nenumarate teze de doctorat, precum si prelegerile initiate de prof Gerhard si de alti specialisti de la universitatea din Heidelberg, converg pentru a studia mai aprofundat terapiile naturiste si a face cunoscute tuturor celor interesati mai ales viitorilor medici.
Inca nefamiliare publicului larg o serie de studii stiintifice privind diversele metode de tratament naturist sunt predate de multi ani incoace la alte universitati gemune, de pilda la Hanovra, Ulm. Regensburg. Munchen, Berlin, inclusiv homeopatia, aparent atit de ne-stiintifica (cu rezultale apreciabile atat in medicina umana cat si in cea veterinara. Colectivul pentru promovarea naturismului experimental “Natura si Medicina” a Fundatiei Karl & Veronica Carstens, instituita in 1982 a strans vrafuri de publicatii, stiintifice naturiste. care se inmultesc an de an. Sub presedintia doctoritei si First Lady a Republicii Federale Germane dr. Veronica Carstens, Fundatia sponsorizeaza proiecte pe care institutiile de stat le finanteaza intr-o prea mica masura.
Prin numeroase conferinte de specialitate o bogata arhiva si o ampla publicitate, Societatea pentru Combaterea Biologica a Cancerului din Heidelberg prezinta cercetarile stiintifice dovedind eficacitatea terapiilor naturiste impotriva cancerului. Si unica universitate particulari din Germania, cea din Witten-Herdecke, acorda un spatiu important cercetarii din domeniul medicinei naturiste: studentele si studentii sunt instruiti, in aceeasi masura in gandirea si practica medicinii conventionale si in cea -alternativ complementara". In Germania, Austria si Elvetia exista numeroase asociatii medicale pentru cercetarea si promovarea metodelor globale iar in Essen exista si un centru de documentare pentru terapiile naturiste.
Fondat in 1993 Cercul Sanatatea feminina", cerc de lucru in medicina, psihoterapie si asociatie, alcatuit dintr-un colectiv de doctorite, psihologe, psihanaliste, terapeute specializate in medicina naturista si in boli de femei, specialiste in alte domenii stiintifice precum si profil stiintific, si-a propus sa prelucreze aspectele cu specific feminin ale terapiilor naturiste si sa prezinte abordarile holistice (globalizante) ale diverselor terapii. Ne putem astepta la lucruri deosebit de interesante din partea acestor cercetari si practici - privite cu ochi incruntati, sau chiar ignorate de medicina academica.
Cu timpul ele vor sili pe cate un ,,Toma necredinciosul" dintre medicii conventionali si-si schimbe punctul de vedere si sa renunte la disocierea practicata pana acum intre vindecarea somatica si cea psihica in favoarea unor forme de tratament holistice si mai adecvate femeilor.