Bacsisul in jurul lumii. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere cand vrei sa dai bacsis chelnerului. Bacsisul nu prea e usor de controlat. In Asia, Australia, cateva natiuni din Europa, bacsisul nu prea face parte din obiceiul clientilor. In Japonia e privit ca o insulta.
In America, bacsisul e deja o regula si face parte din castigurile lunare ale chelnerilor. Americanii au ajuns sa dea bacsis de abia dupa Razboiul Civil, cand americanii care au calatorit prin Europa au adoptat acest obicei. In 1915, cativa legiuitori au vrut sa plaseze in ilegalitate bacsisul, insa incercarea lor a fost un esec, astfel ca si astazi bacsisul la restaurant e ceva de care nu ai cum sa scapi daca vrei sa fii tratat cu respect si o masa buna si data viitoare cand mai poposesti pe acolo.
Biletul loto impartit. Chelnerii tind sa considere orice bacsis peste 20% destul de generos. Insa au existat si niste bacsisuri cu adevarat uluitoare. Cea mai teribila poveste despre bacsisul care te lasa cu gura cascata s-a intamplat in 1984, cand un chelner a primit jumatate de bilet loto. Clientul si chelnerul au ales fiecare trei numere si biletul a fost cumparat. Cand s-au extras numerele castigatoare, biletul de loto incasase pe loc 6 milioane de dolari.
Pe 1 aprilie, la o zi dupa cumpararea biletului, clientul l-a sunat pe chelner si i-a spus ca are sa-i dea 3 milioane de dolari ca bacsis. La inceput, chelnerul nu l-a crezut, doar era 1 Aprilie, putea fi o pacaleala. O barmanita din Oregon a patit la fel in 2013 si a castigat 17.500 de dolari ca bacsis dupa ce numerele sale puse pe biletul loto au iesit castigatoare.