Futsalul – o istorie paralela

Desi nu apare in ziare, nu are nici macar cinci minute consacrate in vreun buletin de stiri la la tv, futsalul exista, si este un sport care, atat in lume, cat si in Romania, poate avea multi adepti, popularizat cum se cuvine. 

Futsalul s-a nascut in Uruguay, in timp ce intreaga suflare fotbalistica a lumii era cu ochii atintiti asupra primei editii ever a Mondialului de Fotbal, ce a avut loc in Uruguay, in 1930 (unde, in treacat fie spus, doar patru echipe europene s-au aventurat sa participe, iar nationala Romaniei a fost una dintre ele!). Montevideo, Uruguay, a fost de doua ori locul de nastere al unei istorii: al campionatului mondial de fotbal, dar si locul de nastere pentru futsal. De atunci, futsalul a evoluat, regulile sale s-au schimbat iar mai tarziu avea sa apara si un manual de futsal. De asemenea, in 1971 a aparut si un organ care sa “guverneze” asupra acestui sport, iar acesta avea sa poarte numele de Federatia Internationala de Futsal. Din 1989, futsalul a intrat si el sub obladuirea FIFA, alaturandu-se si evoluand paralel – dar atat de diferit – cu fotbalul. Primul campionat mondial de fotbal a avut loc in 1982 la Sao Paolo, in timp ce in Romania un Campionat National de Futsal a fost organizat abia in anul 2002, in 2003 Cupa Romaniei la Futsal, si in 2005 chiar si o Supercupa a Romaniei.

Futsalul se joaca, asa cum ii spune si numele, in sala si pune fata in fata doua echipe formate din cate cinci jucatori, inclusiv portarul. Terenul este mai mic decat cel pe care se joaca fotbalul, si mingea de asemenea este de dimensiuni mai mici, facand ca jocul de futsal sa fie foarte rapid. Un meci este format din doua reprize a cate 20 e minute, cu o pauza de 15 minute intre ele.