Cum folosim corect si in siguranta un polizor unghiular?

Poate una dintre cele mai cunoscute unelte electrice, folosite si acasa, si la locul de munca, flexul sau polizorul unghiular este un tip de dispozitiv care impune o utilizare speciala, in conditii de siguranta foarte buna. Este important de retinut ca vitezele de rotire la care poate ajunge partea activa sunt foarte mari, orice manevra gresita putand duce la un accident. De aceea trebuie sa stim foarte bine cum folosim un polizor unghiular. Inainte de a folosi polizorul trebuie sa ne asiguram ca nu e umed, ca nu e deteriorat si nu are crapaturi.

De asemenea, cablul de alimentare trebuie sa fie intreg, partea electrica vizibila sa fie izolata. Foarte important este sa fi ales si un polizor care se preteaza la ce aveti de facut, puterea sa fie suficienta, viteza de rotatie mai mare si discul sa fie rezistent si adaptat materialului de prelucrat. Pana sa porniti un polizor unghiular ar fi bine sa va asigurati ca nu aveti prin jur materiale care se pot aprinde de la eventuale scantei sau cabluri electrice si ca aveti eventual ochelari de protectie, manusi. Nu puneti polizorul in functiune fara sa stiti foarte bine cum sa-l folositi, cititi instructiunile oferite de producator, intrebati specialistii. Prima etapa in folosirea efectiva a polizorului este fixarea discului, asigurarea lui. Cand discul e pe locul sau se porneste polizorul, se testeaza viteza si modul in care se descurca discul pe un material oarecare, asemanator cu cel de prelucrat. Fiecare material de prelucrat trebuie sa fie bine fixat, viteza mare de rotatie poate sa transforme orice bucata de material in proiectil.

Reporniti polizorul si asteptati sa ajunga discul la turatia maxima. Controlati cu atentie viteza si modul in care polizorul isi face treaba, tineti foarte bine in mana dispozitivul. La finalul prelucrarii opriti polizorul si asteptati oprirea discului din viteza imprimata de motor. Tineti cu putere polizorul in tot acest timp pentru a preveni accidentarea. Discul se opreste dupa cateva secunde, nu il atingeti, nu fortati oprirea lui. Cand nu e folosit polizorul trebuie sa stea intr-un loc ferit de umezeala si praf.