Este un virus viu? Pe Pamant sunt doua categorii distincte: viu sau mort. De cand tot fac experimente pe virusuri, oamenii de stiinta nu au putut determina care sunt vii si care sunt moarte. In prima faza, specialistii care le-au descoperit au considerat ca virusul este o entitate vie care se raspandeste rapid, se multiplica, adica era viu. Cand au reusit sa vada si ce se intampla in interiorul unui virus, oamenii de stiinta au constatat ca virusul de fapt e mort. Cu toate astea, orice virus are si o functie care este specifica doar lumii vii: reproducerea. Nu numai ca se reproduce, dar creaza si proteine si structuri chimice interne. Virusurile evolueaza, sufera schimbari in timp si se pot repara singure.
Ca atare, virusurile sunt vii… Toate procesele nu pot avea loc decat intr-o gazda vie, asa ca functionarea lor depinde de viata din persoana pe care au invadat-o.
De ce imbatranim si cu o rata diferita? Toata lumea imbatraneste, dar nimeni nu stie sigur de ce se intampla acest lucru. Celulele imbatranesc, muschii isi pierd din masa, tesuturile sunt rigide, articulatiile ne lasa, celulele noi nu mai sunt in stare sa absoarba nutrientii si sa elimine substantele inutile. Imbatranirea se poate datora efectelor negative ale radiatiilor ultraviolete si acumularii de substante nefolositoare in organism. Pe de alta parte, programarea genetica poate fi o alta cauza, asa ca factorii externi nu au nici un rol in imbatranire. Si mai bizara e intreabare de ce imbatranim in mod diferit, cu rate diferite de imbatranire.
La nivelul celular, imbatranirea e diferita. De exemplu, tesutul mamar este mai in varsta cu trei ani decat varsta biologica pe care o are persoana. Pe de alta parte, celulele inimii sunt cu mult mai tinere decat cele din corp. Imbatranirea ramane insa un mister foarte greu de elucidat…