White Rabbit by Jefferson Airplane

Sau despre cum s-a întâlnit Alice a lui Lewis Carroll cu ciupercile halucinogene pe la mijlocul anilor ‘60. Piesa este de pe albumul din 1967 “Surrealistic Pillow” al celor de la Jefferson Airplane. Este primul album Jefferson Airplane cu Grace Slick la voce. Surrealistic Pillow a fost ales de revista Rolling Stone pe locul 146 în top 500 al celor mai bune albume all time. Pe el mai apare şi piesa “Somebody To Love” pe care, probabil, o cunoaşte mai multă lume din filmul “Cable Guy” în interpretarea lui Jim Carrey.
White Rabbit este compus de Grace prin 1965 şi face o paralelă între efectele halucinogene ale drogurilor psihedelice şi povestirile lui Lewis Carroll “Alice în ţara minunilor” şi “În oglindă”. În cântec se face referire la întâmplările din aceste povestiri, obiectele îşi modifică dimensiunile dupa ce se mănâncă ciuperci magice sau după ce se bea un lichid necunoscut. Sunetul chitarei este hipnotic si urmează un crescendo asemănător cu cel din Bolero al lui Ravel iar melodia are influenţe spaniole. Versurile sugerează puternica distorsiunea simţurilor sub influenţa halucinogenelor.
Ca o curiozitate, Grace Slick a fost cea care fiind invitată la un dineu la Casa Albă, a plănuit să-i pună LSD în ceai lui Nixon. Planul a eşuat deoarece nu a mai fost lăsată să intre. Iată-i într-un concert de la Rotterdam din 1970 intrepretând White Rabbit.
Vizibilă starea în care se aflau.