Experimente stiintifice reale care iti vor smulge cateva lacrimi de bucurie

Pasarea Colibri intelege mecanica cuantica. De doua sute de ani oamenii de stiinta tot incearca sa inteleaga cum functioneaza exact zborul pasarilor colibri-chiar un var de-al lui Darwin s-a sinucis pentru ca nu a putut dezlega misterul. Ca sa se mentina in aer, pasarile colibri dau din aripi de 50 de ori pe secunda, ceea ce ar putea determina ca fiecare pasare sa ia foc pentru ca fortele de frecare sunt prea puternice. Ca sa poata sa aiba astfel de batai din aripi, inimioara pasarii trebuie sa bata cu jumatate din viteza sunetului si de patru ori mai repede decat cel mai rapid vas din lume. Si pana la urma cum reusesc sa nu moara si sa zboare din floare in floare.

Multa vreme oamenii de stiinta nu au putut da un raspuns exact. Pana in 2007, cand s-a descoperit ca pasarea colibri se ghideaza dupa legile fizicii cuantice, se credea ca aceste pasari nici macar nu exista sau ca sunt vreo inventie extraterestra ciudata. Ca sa fie mai simplu de inteles vom spune ca oamenii de stiinta stiu deja ca o materie ca sa existe trebuie sa fie ori unda ori particula deodata, niciodata amandoua in perioade temporale diferite. Ori sunt amandoua in acelasi timp, ori niciuna. In contrast, antimateria poate sa fie fie o unda sau o particula, sau niciuna, sau amandoua, insa e mai probabil ca nu este niciuna in acelasi timp, indiferent cum o luam. Pe de alta parte, perechi de particule si antiparticule pot sa apara in existenta, insa una sau amandoua trebuie sa fie o unda, cu exceptia situatiei cand nu este niciuna, caz in care particulele vor disparea imediat.

Pasarea colibri isi ia energia din materia neagra care acum se crede ca exista in multe universuri, insa nu si in al nostru. Asa ca daca o pasare dadea din aripi automat le ajuta si pe celelalte sa stea in aer. Oamenii de stiinta spera sa poata folosi aceasta descoperire pentru a face un sistem de comunicatii wireless bazat pe abilitatile extraordinare are pasarilor colibri.